Навіть попри ретельне прибирання кухні, часто залишаються брудними місця та предмети, про очищення яких забувають навіть найохайніші люди.
Згідно з дослідженням, опублікованим в Journal of Food Protection, найбільше мікробів ховається в несподіваному місці - на баночках для спецій. Метою роботи науковців було визначити рівень перехресного забруднення різних кухонних поверхонь.
Дослідники ввели в м'ясо бактеріофаг під назвою MS2, який не становить небезпеки для людини, щоб прослідкувати його переміщення. У результаті після приготування 371 учасником обіду, що складався з котлет та салату, найбільш забрудненими об'єктами виявилися контейнери для спецій – бактерії знайшли на 48% зразків.
Наступними за ступенем забруднення виявилися кухонні дошки для оброблення продуктів. Третє місце дісталося кришкам відер для сміття. Водночас згідно з дослідженням, ручки кранів були найменш забрудненим об'єктом.
"Ми були здивовані, тому що раніше не бачили доказів забруднення контейнерів для спецій. Більшість досліджень перехресного забруднення кухонних поверхонь через поводження з сирим м'ясом або продуктами з птиці були зосереджені на кухонних обробних дошках або кранів і нехтували такими поверхнями, як контейнери для спецій, кришки сміттєвих баків та інше кухонне начиння", - йдеться у пресрелізі команди.
Джерело