На своєму YouTube-каналі відомий український кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом класичної паски, яка вражає легкістю приготування.

Інгредієнти:

  • 750-800 г пшеничного борошна;
  • 25 г живих дріжджів;
  • 220 г теплого молока (2,5% жирності);
  • 2 столових ложки сметани (20% жирності);
  • 1 яйце + 1 жовток;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 225 г цукру (+1 столова ложка на опару);
  • 100 г вершкового масла (82,5% жирності);
  • 1 апельсин (за бажанням);
  • 2 столових ложки олії;
  • 25 мл віскі/рому чи коньяку (за бажанням);
  • 200 г цукрової пудри;
  • 100 г цукатів та родзинок;
  • декоративне посипання;
  • дрібка солі.

Як приготувати паску на Великдень за класичним рецептом від Євгена Клопотенко:

Простий рецепт паски, яка вдається завжди: Євген Клопотенко поділився хитрощами
  1. Спочатку потрібно приготувати опару. Для цього в сотейнику нагрійте молоко, покришіть у нього дріжджі, добре перемішайте до їхнього розчинення. Додайте 1 столову ложку цукру, ще раз перемішайте. Тепер накрийте харчовою плівкою або рушником, залишіть на 20 хвилин у теплому місці.
  2. Коли опара збільшиться вдвічі, до неї потрібно додати одне яйце і ще один жовток. Також всипте цукор, ванільний цукор, дрібку солі, м'яке вершкове масло і сметану. Добре перемішайте вінчиком до однорідності. За бажанням до опари можна додати цедру одного апельсина.
  3. Додайте борошно, ретельно перемішайте, щоб тісто стало однорідним. До великодньої випічки можна додати алкоголь саме в цей момент.
  4. Протягом 10 хвилин вимішуйте тісто, воно повинне вийти м'яким і не липнути до рук. З нього сформуйте кулю, викладіть у глибоку миску, яку попередньо змастіть олією. Накрийте рушником, залишіть на 1 годину в теплому місці, щоб тісто підійшло.
  5. Коли тісто збільшиться у 2-3 рази в об'ємі, обімніть його і знову сформуйте кулю. Залишіть ще на 40 хвилин в теплому місці. Так ви отримаєте легку і повітряну паску. Тепер можна вмісити в нього цукати та родзинки.
  6. Увімкніть духовку, розігрійте її до 180 градусів в режимі конвекції. В металеві чи паперові форми викладіть тісто так, щоб воно покрило лише 2/3 всього об'єму. Залишіть форму в теплому місці, накривши рушником, щоб воно підійшло до країв.
  7. Паски випікайте 20-35 хвилин. Готовність краще перевіряти дерев'яною шпажкою.

Готові паски потрібно остудити і після цього можна прикрашати улюбленою глазур'ю, посипати декором.

Читайте також:

  • В міру солодка, волога і пухка паска: рецепт до Великодня, який підкорить ваші серця
  • Просто і смачно: паштет зі шпротів та яєць, який можна намащувати на хліб

Джерело