Строки збору хмелю закінчилися, а аграрії підприємства Пасічної Старосинявської громади не можуть його зібрати через затяжні дощі. У господарстві хміль залишається на плантаціях площею понад 10 гектарів. Під дощами рослини втрачають якість, техніка не може заїхати в поле, а підприємство вже втратило 15 відсотків урожаю.

Про це Суспільному розповів директор підприємства Віталій Таєнчук.

У Пасічній, де хміль вирощують понад сто років, зазвичай завершують хмелеві жнива у 20-тих числах вересня. Та не в цьому році, розповідає робітниця Галина Федорчук, яка працює в хмелевій бригаді 20 років.

На Хмельниччині затягуються хмелеві жнива. Підприємство зазнає втрат

«Цей рік, по-моєму, найважчий, з дощами. Нам дуже погано, що дощі», - каже Галина Федорчук.

Третина хмелю в господарстві Пасічної Старосинявської громади залишається на плантаціях: через дощі й болото техніка не може заїхати в поле, розповідає робітник Іван Проказюк.

«Шість плантацій ще лишилось. Гектарів 12, а може, 11 ще є», - каже Іван Проказюк.

А куди техніці заїхати вдається, хміль збирають та сушать.

«Мало того, що трактори не виїжджають, і тут в нас хміль вологу тягне, теж погано, дуже довго сушимо його», - пояснює Галина Федорчук.

З її слів, цього року хміль сушать вдвічі довше, ніж зазвичай. Для цього дизельний котел замінили на ощадніший, твердопаливний, де спалюють полети з соняшникових відходів, розповідає директор Віталій Таєнчук.

«Справимося. Зрозуміло, що йдуть енергозатрати більші, і солярки більше спалюється, і на сушку палива йде більше. Але нічого не зробимо. Є контракти, за якими мусимо виконувати свої зобов'язання», - каже Віталій Таєнчук.

З його слів, обсяги виробництва хмелю в господарстві Пасічної цього року не скоротили.

«Як вирощували ми 30 гектарів, так і вирощуємо 30 гектарів, і продуктивність хмелю практично та ж сама лишилася», - розповідає директор підприємства.

Директор каже: не втратили й постійних клієнтів, бо кількість підприємств України, які вирощують хміль, із 60-ти в 20-му році в 22-му скоротилася до чотирьох. Одне з них - у Пасічній.

«В нас покупці залишаються стабільними. Практично пивзаводи всі, які працюють на чистому хмелеві, вони в нас закупляють хороший, ароматичний сорт «Заграва», чеський сорт хмелю», - розповідає Віталій Таєнчук.

Хміль чеського сорту «Заграва» містить понад 5 кілограмів альфа-кислоти на центнер шишок, це - високі показники, бо такий хміль додає пиву гіркуватість, специфічний аромат, стійку піну та діє як природний консервант. І всі ці якості хмелеві шишки втрачають, коли збирати їх пізніше визначених технологіями строків.

«Великі втрати. Процентів, можна так сказати, 15. Допустимо до п'яти. Рослина-треба її збирати, коли сонячна погода більш-менш, а так вона трошки свою якість втрачає. Хміль - це ніжна культура», - розповідає агроном-хмелевод Олександр Кривий.

За його словами, урожайність хмелю цього року в середньому до 20-ти центнерів з гектара.

Читайте також На Хмельниччині настав час «солодких» жнив В одному з лісництв Хмельниччини народилося троє оленяток

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

Джерело