Школи можуть не використовувати меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Однак вони зобов’язані дотримуватись норм харчування, чинних для закладів освіти.

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

Самі норми у зоні відповідальності Міністерства охорони здоров’я. А от вигляд, смак та якість страв – за школами. Про це OBOZREVATEL розповіли у Міністерстві освіти та науки.

У відомстві зазначили, що нові норми харчування в закладах освіти розробили спеціалісти МОЗ на основі рекомендації ВООЗ і ЮНІСЕФ. А потім їх затвердив уряд – ухваливши 24 березня 2021 року постанову №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.

МОЗ рекомендує школам використовувати меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенка та його команди – воно відповідає новим нормам. Технологічні картки вже 187 страв є на платформі “Знаїмо”.

Усі вони пройшли процедуру перевірки в Інституті громадського здоров’я НАМН України імені Марзєєва та отримали висновок Держпродспоживслужби. Це дозволяє школам готувати страви за цими картками без необхідності їх ще десь затверджувати. Однак користуватись цим меню заклади не зобов’язані.

“Заклади освіти не зобов‘язані використовувати рекомендоване Міністерством охорони здоров’я меню, однак самостійно розроблене меню має відповідати нормам, встановленим державою”, – наголосили в МОН.

Також там розповіли, хто і за що несе відповідальність у питанні харчування школярів.

Засновник (засновники) закладу, керівник закладу, постачальники харчових продуктів і послуг із харчування (якщо школа найняла приватне підприємство) відповідають за:

планування та організацію харчування;

матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку) та буфету;

дотримання вимог санітарного законодавства;

дотримання законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;

виконання норм харчування;

відповідність меню та асортименту буфету;

безпечність і якість сировини, харчових продуктів і готових страв.

Міністерство охорони здоров’я відповідає за всі питання щодо розробки норм харчування.

Територіальні органи Держпродспоживслужби забезпечують контроль за дотриманням вимог у закладах.

Шквал критики нового меню у МОН прокоментували так: “Реформа є новою, потребує часу для укріплення та сприйняття усіма надавачами та здобувачами освіти”.

Крім того, у відомстві додали, що головним завданням МОН у 2022 році є розвиток інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування “Знаїмо”. Так, як це зазначено у розпорядженні Кабміну від 29 грудня 2021 року №1770-р “Про затвердження плану заходів із реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2022 рік”.

Про реформу шкільного харчування
Зміни у шкільному харчування почались із розроблення та затвердження МОЗ Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти – він набув чинності 1 січня 2021 року. А 24 березня Кабмін затвердив норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (постанова № 305).

Реформу шкільного харчування започаткувала перша леді Олена Зеленська навесні 2021 року. Меню розробив шеф-кухар Євген Клопотенко з командою його проєкту CultFood. Оновлене меню для їдалень презентували у травні 2021 року, початково воно було розраховане на 4 тижні і містить 160 страв. Зокрема, такі:

яєчня скрамбл;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

італійський омлет фрітата;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає


італійський овочевий суп мінестроне;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

курячі нагетси;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

шпундра – свинина, тушкована з буряком у буряковому квасі;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

верещака – свинячі реберця, запечені в квасі зі спеціями і часником;

Нове харчування у школах: у МОН розповіли, хто і за що відповідає

Загалом у меню має бути менше хліба, солі, цукру, жирів і водночас – більше овочів, фруктів, м’яса. А у шкільних буфетах тепер заборонено продавати булочки, солодкі газовані та негазовані напої, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

Джерело