З 10 січня у 46 у дошкільних навчальних закладах Житомира впровадили нове меню, за яким сніданки, обіди та вечері готують на пароконвектоматах. Про це Суспільному розповіла заступниця директора міського департаменту освіти Світлана Ковтуненко.

За її словами, нове обладнання коштувало сім мільйонів гривень, які виділили з міського бюджету. Пароконвектомати купували різнорівневі – залежно від кількості дітей у садочках. За цим критерієм садочки отримали п'ятирівневі, семирівневі та дванадцятирівневі установки.

Шеф-кухарка дитсадка №58 Тетяна Максимова-Шатило каже, що на обід 10 січня діти отримали цільнозерновий житній хліб, суп з перловою крупою, картопляне пюре, мафіни з овочами та твердим сиром, буряк припушений з родзинками та кисіль із соку.

Страви з пароконвектомату – у житомирських садочках дітей почали харчувати за оновленим меню

"Раніше ми усе готували на плитах і смажили у жаровні, – говорить шеф-кухарка. –Наразі ми більше готуємо у пароконвектоматі. В них можна тушити, смажити, запікати – омлети, м'ясо, овочі. Є можливість навіть готувати йогурти. Можна налаштовувати температуру і пекти – пече він прекрасно".

Старша медична сестра дитсадка №58 Людмила Межевич розповіла: завдяки тому, що страви готують на пару, у них залишаються всі поживні речовини. Для приготування потрібно менше часу, а якість страв покращується.

Разом з пароконвектоматами у садочок закупили і протиральні машини.

"Це значна підмога для впровадження нового меню, – говорить завідувачка дитсадка №58 Тамара Савчук. – На протиральних машинах ми готуємо суп-пюре. Власне, нове меню ми почали впроваджувати ще у грудні (2021 року – ред.) – ми вивчали і впроваджували нові страви. А вже з першого січня 2022 року ми повністю працюємо за новим чотиритижневим меню".

"Є суп-пюре і гарбузова ікра, яку дуже полюбляє моя дитина, – каже мама вихованки дитсадка №58 Марія Чернецька. – У садочку на пароконвектоматі готують і мафіни, і курячі битки – це дуже корисно для наших діток".

"У нашому садочку зараз усе дуже сучасне. Про всі зміни нас вчасно інформують, з нами все узгоджують, цікавляться нашою думкою. Тому нам усе подобається. Дитина гарно їсть ті продукти, від яких відмовляється вдома. Іноді вона мене просить приготувати те, що їдять у садочку. Тому ми вдома впроваджуємо нові страви. Їмо усією родиною ті страви, які готують у нас у садочку", – розповіла мама ще однієї вихованки дитсадка №58 Алла Русаловська.

Що відомо У Житомирі кухарів дошкільних навчальних закладів навчають працювати на пароконвектоматах. У Житомирській школі №28 учні харчуються за новим меню.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber

Джерело