На Європейській площі в Дніпрі до Дня пам’яті жертв Голодомору влаштували акцію «Їжа на вулиці», повідомляють з місця події кореспонденти Суспільного.

«Пластуни» приготували страви, якими виживали українці у 1932-33 роках – чай із виноградних гілок, юшку з кукурудзяних качанів, оладки з тирси, млинці з кропиви, хліб із березової кори тощо.

Як розповіла керівниця громадської організації «Станиця Дніпро Пласту - Національної скаутської організації України» Олександра Полянчикова, рецепти взяли із розповідей очевидців тих подій.

Що їли українці в часи Голодомору. У Дніпрі відбулася акція «Їжа на вулиці»

«Цю трагедію не можна замовчувати, і радянські злочини повинні бути відомі людям», – сказала Олександра Полянчикова.

12-річний Тарас Микитчук разом з товаришами приготував хлібці з сіна, гречки та трави.

«Моєму дідусеві у часи Голодомору було років 6-7. Він небагато мені про це розповідав, але казав, що їжі майже не було», – сказав він.

Наталія Дейнега спекла паляницю з відходів зерна та з сіна. Каже: про таку їжу дізналася з розповіді бабусі, яка пережила голод на Запоріжжі.

«Гречка, макуха й перемелене сіно. Паляниця з відходів. Про це мені розказувала бабуся. У 1933-ому їй було п’ять років, вона все це пам’ятала. Вижили, тому що була можливість брати відходи з олійниці – макуху. Розповіла вона мені це тоді, коли я стала дорослою. Завжди берегла харчі, кожен окрайчик хліба. Не жалілася, а казала: «Знали б ви, що ми пережили», – розповіла Наталія.

Карина Кутукова з мамою приготували паляницю з березової кори.

«Ми взяли кору берези, змішали борошно й воду. Пекли сухій сковороді. Це також був своєрідний замінник хліба», – розповіла дівчина.

Учасники акції лампадками виклали напис «1932-33».

Читайте також На Дніпропетровщині шукатимуть поховання жертв Голодомору за допомогою дронів Щоденник сучасника Голодомору та історія в документах: у Дніпрі відкрилась виставка про голод 30-их

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

Джерело